• Mokoia House Troon

Case Study: Mokoia House, Troon

The Background and Challenges:

Scotia Double Glazing were approached by our client who owns a top floor flat in a beautiful property Mokoia House overlooking the Golf Course at Royal Troon Golf Club. Mokoia House is a Listed Building and like many local authorities, South Ayrshire Planning Department have strict guidelines regarding replacing windows as they tend not to favour PVC-u windows in buildings which are of architectural importance.

Our client had previously ordered replacement windows via a National Window fabricator however this application had been rejected by South Ayrshire. Our client Steve Edwards commented:

“We approached Scotia because of work they were doing nearby and our inability to get council approval with another window company we had been working with. We wanted to have windows that were compatible with the property as well as improve the appearance and weatherproofing.”

The Solution:

Scotia visited our client to view the existing windows and examined in detail the previous application which had been rejected as the rejection gave us positive feedback of what changes needed to be made to potentially support a new application. One of the key points raised in the formal refusal was that the Planning Officer was unhappy with the proposed specification of the Georgian bar as the rejected application had the Georgian bars fitted between the panes.

We explained to our client we were reasonably confident we could overcome this problem as our PVC-u Sash and Case window offered a number of optional features which one of which is a surface mounted Georgian bar. The next stage was arranging a meeting with the Planning Department so that they could view a sample of the product with our surface mounted Georgian bar.

The feedback we received at this meeting was positive enough to encourage our client to progress the application for our Vintage Traditional Range and this was based on a Rosewood foil outside and white PVC-u foil inside. Following our Planning application, a meeting was arranged on site at which time the Planning Officer indicated that she was happy with all aspects apart from the proposed external colour. She insisted that the external colour should match the original brown painted finish. A RAL colour was agreed and shortly thereafter we received an acceptance with the condition that the windows should be a chocolate brown colour externally.

The Outcome:

The windows were installed a few weeks after the acceptance and I’m sure you’d agree that the finished appearance replicates all of the original features but vastly improves the appearance, offers greater security, much improved insulation as I can recall on our first visit the curtains were moving with the draughts and drastically reduces ongoing maintenance costs.

Steve Edwards our client was delighted with the results and commented:

“The results certainly met our expectations, and we received many compliments from our neighbours. We sold the property early 2017 after 17 years ownership, and one of the prime selling features was the superb quality of  the windows. We were able to get more than our asking price!”

CONTACT US TO FIND OUT HOW WE CAN HELP YOU
2018-05-08T10:31:21+00:00 January 13th, 2018|Categories: Case Studies|